Referat - Povestea sticlei

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
398
Etichete
povestea, sticlei
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Povestea sticlei


Cand ,unde , de cine si cum a fost fabricata cea dintai sticla este un mister – dar suntem aproape siguri ca descoperirea a fost facuta in Egipt . Cea mai veche sticla cunoscuta este de origine egipteana , din anul 3200 î.e.n .
La inceput , egiptenii foloseau sticla numai ca sa acopere obiectele facute din lut ; dar în jurul anului 2000 î.e.n. au descoperit ca margelele ar putea fi facute în totalitate din sticla.Dupa zeci si zeci de ani au reusit sa fabrice vase de sticla si pahare de baut.Primul obiect de sticla cunoscut si pastrat este un pahar cu picior , din anul 1490 î.e.n. si care poarta numele unuia dintre faraoni.El este împodobit cu doua benzi de aur, una în jurul piciorului si alta în jurul buzei.
Au existat mai multe controverse asupra felului în care a fost fabricat paharul , deoarece pe atunci nu se cunostea suflare sticlei.Unii credeau ca a fost obtinut rasucind sticla calda si moale în jurul unui tipar de lut.O parere mai recenta sustine ca tiparul de lut a fost cufundat în sticla topita.
Aproximativ în anul 250 î.e.n. s-a facut o inventie foarte importanta – arta suflarii sticlei.Cum s-au petrecut lucrurile nu se stie exact : probabil cineva a încercat sa sufle în sticla si a observat spre marea sa uimire cum sticla topita se transforma într-un glob.În orice caz,descoperirea s-a dovedit extrem de folositoare.Vasele goale în interior puteau fi obtinute mult mai usor si mai repede decît prin oricare alta metoda.
Pe la începutul erei noastre vasele de baut erau destul de raspîndite.Se povesteste ca împaratul Nero a platit o avere pentru obiecte din sticla, dar oricine putea sa cumpere pentru o moneda de arama un pahar de apa pe strazile Romei. Roma devenise centrul industriei în lumea antica. Arta suflarii sticlei a trecut de la Roma la coloniile romane.Fabrici de sticla s-au nascut în Spania si Franta. Totusi , ele nu au supravietuit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org