Referat - Povestea unui om lenes

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1768
Etichete
povestea, unui, lenes
Descarcari
337
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Povestea unui om lenes
1. Despre autor:
Ion Creanga s-a nascut la 1 martie 1837, in Humulesti, judetul Neamt, si a fost primul dintre cei opt copii ai lui Stefan al Petrii Ciubotariu si al Smarandei, fiica lui David Creanga din Pipirig.
In ultima zi a anului 1889, cand omul Ion Creanga se intorcea in pamantul de huma, scriitorul isi insemnase trecerea prin veac printr-o lucrare care-i va indreptati numele de “homer al nostru” dat de Ibraileanu.
2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii Ion Creanga a scris o serie de lucrari printer care se numara: scrieri memorialiste-“Amintiri din copilarie”, povesti precum “Povestea lui Harap-Alb”, “Soacra cu trei nurori”, “Danila Prepeleac”, povestiri- “Povestea unui om lenes”, “Prostia omeneasca”, “Inul si camesa” si naratiunea “Mos Nechifor Cotcariu” pe care autorul a subintitulat-o “povestire glumeata”.
3. Incadrarea operei:
“Povestea lui Harap-Alb” a aparut la 1 martie 1877 in revista Convorbiri Literare.
4. Definirea speciei:
Apartine genului epic, iar ca specie literara fiind basm cult deoarece are autor cunoscut, pe Ion Creanga. Este o opera de intindere mica, cu personaje putinece au valori simbolice.
5. Caracteristici/trasaturi:
Ca orice basma are formule de inceput, mediane si finale. In confruntarea dintre bine sir au, Victoria ii revine intotdeauna fortelor positive. Fantasticul este umanizat. Eroul pozitiv este ajutat de personaje simbolice (Regina Furnicilor, Craiasa Albinelor si cei cinci fantastici) pentru a trece peste obstacolele la care este supus. Frecvent unor motive (nunta, calatoria initiatica), cifre magice (3,7,49), mituri populare. Spatiul, timpul si intamplarile sunt imaginare.
Sunt prezente elemente folclorice precum: Harap-Alb este ajutat de “donatori” (fornici si albine), de animale (calul) si de prieteni (cei cinci fantastici). Cei din urma fiind prezentati astfel: Ochila “care vede pe toti sip e toate”, Setila “fiul Secetei”, Gerila “o dihanie de om care se perpelea pe langa foc”, Flama


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org