Referat - Prescriptia extinctiva

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
328
Etichete
prescriptia, extinctiva
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PRESCRIPTIA EXTINCTIVA


Notiunea si efectul prescriptiei extinctive.

Prescriptia extinctiva nu este definita in legea civila totusi Decretul 167 / 1958 in art. 1, alineatul 1, consacra efectul prescriptiei extinctive “dreptul la actiune avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost executat in temeiul stabilit de lege”. Putem defini prescriptia extinctiva din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.

Reglementarea prescriptiei extinctive din dreptul civil.

Actele normative in vigoare, in care se gasesc normele ce formeaza institutia prescriptiei extinctive, sunt urmatoarele :
Decretul nr. 167 / 1958 , privitor la prescriptia extinctiva care este ”legea generala” sau “dreptul comun” in materie
Codul civil ( in special titlul XX- “despre prescriptia din cartea a III-a “ ) in masura in care a suferit modificari sau abrogari
Alte acte normative, izvoare de drept civil, ca exemplu amintim Legea nr. 29 / 1990, privind contenciosul administrativ , Legea 105 / 1992, privind raporturile de drept international privat.

Caracterul normelor care reglementeaza prescriptia extinctiva.

O problema strans legata de “reglementarea prescriptiei extinctive, este aceea a caracterului – imperativ sau dispozitiv – al normelor ce formeaza aceasta institutie” .
Prescriptia extinctiva este calificata ca o institutie de ordine publica. Totusi problema care se ridica, este aceea de a sti daca este bine sau nu sa se pastreze caracterul imperativ al normelor prescriptiei extinctive si in viitoarea reglementare. Se considera ca solutia potrivita ( opinia profesorului Belein ) este aceea de a reveni la sistemul codului civil – prescriptia trebuie aplicata daca cel interesat ( de regula paratul ) o invoca.

Natura juridica si delimitarea prescriptiei extinctive.

Prescriptia extinctiva este cunoscuta de toate ramurile de drept , si de aici drept drept consecinta – natura juridica a prescriptiei extinctive trebuie st


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org