Referat - Prezidentialism versus monarhie constitutionala versus parlamentarism

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
prezidentialism, versus, monarhie, constitutionala, versus, parlamentarism
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi

UNIVERSITATEA CRESTINA „DIMITRIE CANTEMIR”
FACULTATEA DE STIINTE POLITICE











PREZIDENTIALISM versus MONARHIE CONSTITUTIONALA versus PARLAMENTARISM


















In contextul in care exista mai multe categorii de regimuri politice respectiv: prezidentialism, parlamentarism, semiprezidentialism si monarhie constitutionala, aceasta lucrare isi propune sa compare trei dintre aceste tipuride sisteme politice. Vor fi comparate sistemele politice: al S.U.A.( cu un sistem politic clasic prezidential),al Marii Britanii (cu un sistem clasic de monarhie constitutionala) si al Germaniei (cu un sistem politic parlamentar ). Aceste trei sisteme politice vor fi comparate si dezbatute de-a lungul lucrarii in baza unei bibliografii prestabilite si in baza legilor fundamentale ale acestor tri tari, cu prevederile lor.
In cuprinsul lucrarii vor fi atinse urmatoarele puncte: caracteristicile fiecarui tip de sistem politic, prin ce se aseamana aceste trei tipuri, daca se aseamana dar mai ales prin ce se deosebesc.
In vederea unei mai bune perceperi a subiectului este necesara descrierea caracteristicilor celor trei tipuri de sistem politic:prezidentialism, monarhie constitutionala si parlamementarism
Regimul politic prezidential se intalneste in mod frecvent in cadrul republicilor. Acest regim politic se caracterizeaza prin puterea preeminenta detinuta de presedintele republicii, care detine puterea executiva. Pot fi intalnite doua variante: una in care puterea este detinuta exclusiv de catre presedinte si alta in care presedintele este insotit de un prim-ministru care are o putere foarte mica in comparatie cu presedintele.Astfel presedintele republicii, pe langa functiile de sef al statului, sef al armatei si de sef al guvernului, mai detine si „prerogative legislative si/ sau judiciare”. Exemplul de regim prezidential clasic il reprezinta S.U.A.
In cadrul regimului politic al monarhiei constitutionale, seful statului are o putere mai mult simbolica pentru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org