Referat - Primii domni pana la Mircea

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
429
Etichete
primii, domni, pana, mircea
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Primii domni pana la Mircea


1. Navalirea Tatarilor(1241)

Ultima navalire a barbarilor in partile noastre a fost aceia a Tatarilor .Tatarii sunt de rasa galbena si au venit din partile Uralilor si ale Marii Caspice. Navalirea lor in Europa a avut loc in anul 1241.Ei ataca mai intai pe rusi si cuceresc Kievul, apoi se indreapta spre Eupora centrala, despartiti in mai multe hoarde. Una din ele a trecut prin Moldova si Tara Romanesca de mai tarziu si de acolo prin pasurile Carpatilor in Transilvania. Regele Ungariei Bela IV nu izbuti sa-i opreasca si este silit sa fuga peste granita.Lovitura data puterii unguresti fusese grozava si ani de zile fusesera necesari pentru repararea ruinilor lasate de barbari.Dupa ce au pradat in voie, Tatarii s-au retras din Ungaria , ramanand insa stapani asupra tarilor dincoace de Carpati. Stapanirea lor nu era directa, ei lasau regiunile supuse sa fie guvernate de conducatori bastinasi, multumindu-se cu incasarea tribitului.

2.Primele organizatii politice romanesti in nordul Dunarii

Navalirea Tatarilor a ingaduit romanilor sa se dezvolte singuri, caci slabind puterea ungureasca a inlaturat primejdia intinderii satapanirii unguresti si peste Carpati.Ungurii intemeiasera in Oltenia , in partile Mehedintului, un Banat al Severinului . Cetatea Severinului era pusa sub conducerea unui castelan ungur cu titlul de ban.
De asemenea ei incercara o patrundere si pe calea religioasa, intemeind pe Milcov o episcopie dar care fusese distrusa de Tatari.
In anul 1247 Ungurii asezara la Severin pe cavalerii Ioaniti(ordin de calugari cavaleri infiintat in vremea cruciadelor). In diploma sau privilegiul acordat acestora de regele Bela IV sunt enumerate toate micile voievodate sau cnezate romanesti din Carpati si Dunare. Romanii aveau pe atunci mici statulete cond


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org