Referat - Primul Razboi Mondial - analiza

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
357
Etichete
primul, razboi, mondial, analiza
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Primul Razboi Mondial - analiza
Primul Razboi Mondial a fost numit „Primul Razboi total al omenirii”. În cele ce urmeaza vom încerca sa va convingem ca dura caracterizare este un trist adevar.
La începutul secolului XX statele din Europa se aflau majoritatea sub conducerea unor monarhii care erau înrudite între ele. O stare de antipatie exista de mai multa vreme între statele acestea. Se pare ca monarhii lor erau totusi o familie relativ unita mai ales datorita reginei Victoria a Angliei care era considerata un fel de „bunica” a tuturor. Dar dupa moartea acesteia relatiile dintre acestia au început sa fie subordonate relatiilor dintre popoarele pe care le conduceau. Totusi existau si exceptii: Franta spre exemplu era o Republica.
La acest început de veac s-au conturat doua mari blocuri armate: Antanta si Puterile Centrale. Cea dintâi formatiune a fost alcatuita prin vointa cancelarului Bismarck al Germaniei si era alcatuita din Germania, Austro-Ungaria si Imperiul Tarist. Dupa razboaiele balcanice însa Imperiul Tarist se retrage din alianta nefiind multumita de pozitia Germaniei de la tratativele de pace de la sfârsitul razboiului. Locul îi va fi luat de Italia iar alianta va primi numele de Puterile Centrale referirea facându-se la faptul ca cele trei state ocupau tot centrul Europei. Imperiul Tarist a început sa atraga atentia restului Europei asupra formarii acestei aliante prea puternica împotriva oricarui alt stat care i s-ar fi împotrivit de unul singur. Rezultatul a fost formarea Triplei Întelegeri sau Antanta alcatuita din Imperiul Tarist, Franta si Marea Britanie. România avea o alianta secreta cu Puterile Centrale dar în final va purta razboiul alaturi de Antanta pentru a-si elibera fratii din Transilvania. Ulterior Italia se va alatura si ea Antantei pentru a-si elibera teritoriile aflate sub guvernarea Imperiului Austro-ungar. Bulgaria si Imperiul Otoman se vor alatura Puterilor Centrale si Serbia Antantei. Spania, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org