Referat - Probleme de terminologie

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
296
Etichete
probleme, terminologie
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Probleme de terminologie
Analizarea si studierea unei epoci istorice, indiferent care ar fi aceasta, implica în primul rând definirea respectivei epoci, a terminologiei si denumirii acesteia precum si delimitarea sa cronologica în raport cu epocile precedente si cu cele ce o succed în fluxul de ansamblu al istoriei generale.
Termenul de Ev Mediu, prin care se defineste epoca ce ne propunem sa o abordam si din care au fost derivate si denumirile de "Epoca medievala", "relatii medievale", "structuri medievale", etc., chiar cel de "orânduirea medievala", nu este altceva decât o nascocire a curentului cultural al umanismului, care la rândul sau este o manifestare a Renasterii si care în acest fel vroia sa întretina sentimentele de distantare fata de trecutul nemijlocit si sa sublinieze atasamentul fata de trecutul mai îndepartat al antichitatii clasice atât de elogiate de renascentisti. Redescoperirea valorilor culturii antice si stradaniile de reînviere a acestora i-au facut pe eruditii umanisti sa considere perioada de timp scursa între sfârsitul Antichitatii si Renastere ca pe o etapa regretabila în istoria omenirii, ce nu a reprezentat în opinia lor decât o epoca de tranzitie, un "ev de mijloc", între cele doua repere abordate, ce se cauta a fi astfel unite printr-o cât mai evidenta continuitate.
Reforma religioasa din Evul Mediu târziu a întarit si mai mult sentimentul de înstrainare si de nonvaloare a acestei perioade, dominate în Occident de atotputernica biserica romano-catolica, considerata exponentul si sustinatorul de baza a relatiilor medievale atât de detestate. Astfel prin predicile exponentilor Reformei, acest sentiment creat de un cerc de eruditi si-a facut intrarea în mentalitatea maselor.
Termenul de ev mediu este mentionat pentru prima data, prin termenul latin "media tempestas", de episcopul Ciovanni Andrea Bussi din Abria, deja în anul 1496 pentru ca pe foaia de titlu a unei carti editate de Heerwegen la Basel în anul 1531, sa fie folosit apoi term


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org