Referat - Procese economice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
procese, economice
Descarcari
414
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MODELAREA Sl SIMULAREA PROCESELOR ECONOMICE – disciplina economica de granita cu matematica si tehnica de calcul -se ocupa de fundamentarea deciziei manageriale în conditii de eficienta pentru producator, cu ajutorul unor modele economico-matematice flexibile si cu posibilitatea utilizarii tehnicii simularii.
Modelarea economica ofera managerului latura riguroasa a actiunilor sale ("stiinta de a conduce"), modalitati multiple de punere de acord a resurselor (materiale, umane, financiare) existente cu obiectivele formulate pentru o anumita perioada de timp, oferindu-i posibilitatea de a gândi si a decide "mai bine" si "mai repede" fara sa denatureze realitatea.
Aceste marimi reprezinta de fapt elemente ale "vectorului de intrare" în modelele economico-matematice care pot fi:
- deterministe —> solutia optima
- stochastice —> solutia optima cu o anumita probabilitate.
METODE DE CULEGERE Sl PRELUCRARE A DATELOR FOLOSITE ÎN MODELAREA ECONOMICO-MATEMATICA
Din punct de vedere al preciziei , marimile care caracterizeaza procesele economice se clasifica în trei mari categorii : - marimi deterministe(riguros stabilite, cu o valoare unica), marimi stochastice / aleatoare(marimi ce au o multime de valori carora li se asociaza o probabilitate) si marimi vagi/fuzzy (nu au o valoare unica, ci o multime de valori carora li se asociaza un grad de apartenenta la o anumita proprietate).
Aceasta clasificare a marimilor care pot caracteriza procesele economice ne conduce la o grupare similarâ a metodelor de prelucrare folosite în vederea adoptarii unor decizii, si anume: metode deterministe, metode stochastice si metode fuzzy.
O alta clasificare , bazata de asemenea pe criteriul exactitatii este gruparea în: metode exacte, metode aproximative si metode euristice . Cele doua moduri de clasificare a metodelor sunt necesare pentru a pune în evidenta exactitatea în diverse etape ale fundamentarii deciziei: culegerea datelor si prelucrarea acestora în v


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org