Referat - Profilaxia cariei dentare

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
463
Etichete
profilaxia, cariei, dentare
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Caria dentara este un accident care apare dupa eruptia dintilor în rezultatul contactului direct al alimentelor cu suprafata dintelui, rolul principal revine hidratilor de carbon (zaharului) si ca atare, un efort profilactic eficient trebuie îndreptat în aceasta directie.
Profilaxiea cariei dentare urmareste asigurarea starii de sanatate a cavitatii bucale si cuprinde un complex de metode care duc la cresterea rezistentei tesuturilor dure dentare si combaterea factorilor agresori cariogeni.
Un factor important în profilaxiea cariei dentare are alimentatiea rationala, care cuprinde masuri profilactice prenatale (pîna la nastere) si post natale (dupa nastere).
Profilaxia prenatala asigura o buna dezvoltere a organismului copilului, pe cum si a aparatului dento-maxilar, printr-o alimentatie complexa rationala a gravidei cuprinzînd proteine, hidrocarbonate, grasimi, vitamine si saruri minerale cu o valoare calorica medie de circa 3000 calorii pe zi.
Rationul alimentar al gravidei treguie sa fie bazat pe produsele lactate, produse din carne si peste oua si în deosebi legume si fructe.
Femeia gravida trebuie sa duca control strict si asupra starii de sanatate a cavitatii bucale. Sa viziteze medical stomatolog în prima si a doua jumatate a graviditatii si în cazde necesitate numaidecît sa asaneze cavitatea bucala. Nu în zadar se zice: “ Printr-o cavitate orala sanatoasa într-un organism sanatos.
În aceasta etapa de dezvoltare a copilului este necesar de a asigura gravida cu un echilibru neuro-endocrin, prevenirea bolilor infectioase, intoxicatii cronice si în general o viata igienica.
Dupa nastere ar fi foarte bine daca alimentatiea copilului ar fi bazata pe laptele matern macar timp de 6 luni. În cazul alimentatiei artificiale alaturi de laptele de vaca este neceesar de a adauga zeama (sucurile) de fructe si legume.
Între 1 – 14 ani este etapa în care se termina mineralizarea dintilor permanenti. La începutul acestei etape se va


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org