Referat - Punctul Eutectic

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
352
Etichete
punctul, eutectic
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Punctul Eutectic


Un eutectoid sau o mixtura eutectoida este o mixtura in doua faze la o compozitie care are cel mai scazut punct de topire ,unde fazele se cristalizeaza simultan din solutia topita la aceasta temperature scazuta. Raportul potrivit de proportie al fazelor pentru a se obtine un eutectoid este identificat prin punctual eutectic din diagrama fazoriala. Termenul vine din grecescul “ eutektos”, care inseamna “usor de topit”.
.'

Diagrama fazoriala din dreapta reprezinta un sistem binar simplu alcatuit din doua componente , A si B , care au un punct eutectic. Diagrama fazoriala traseaza o concentratie relativa a componentelor A si B de-a lungul axei X, si al temperaturi de-a lungul axei Y. Punctul eutectic este punctul in care fazele lichide trec direct in cele solide a + ß (formele solide pure A si B), reprezentand temperatura minima de topire al oricarui aliaj posibil al componentelor A si B. Temperatura ce corespunde acestui punct se numeste temperatura eutectica.

Nu toate sistemele de aliaj binare au un punct eutectic, cum ar fi acelea care formeaza o solutie solida in toate concentratiile,cum ar fi sistemul aur – argint.
Produsele solide a unei transformari eutectoide pot fi des identificate datorita structurilor lamelare opuse structurii dendritice frecvent intalnite in solidificarea non-eutectica. Aceleasi conditii care forteaza materialul sa formeze lamele pot forma de asemenea un solid amorf daca materialul este fortat la extrem.

Eutectoide metalice

Termenul este frecvent utilizat in metalurgie pentru a descrie aliajele cu doua sau mai multe componente care au o anumita concentratie specificata in punctul eutectic. Cand un aliaj non-eutectic ingheata, o componenta a aliajului se cristalizeaza la o temperatura iar cealalta se va cristaliza la o temperatura diferita. Folosind un aliaj eutectic mixtura va ingheta la o singura temperatura. De aceea un aliaj eutectic are un punct de topire fix, iar un aliaj non-eutectic manifesta un punct de top


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org