Referat - Relieful si apele Romaniei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
relieful, apele, romaniei
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Relieful si apele Romaniei

Conditiile climatice de ansamblu. La latitudinea tarii noastre, miscarea generala a maselor de aer atmosferic se produce, în mod obisnuit; de la vest spre est. Dezvoltarea unor centri barici - adica areale de mica si de mare presiune atmosferica (numite «arii ciclonale» si respectiv «arii anticiclonale») - introduce modificari în aceasta deplasare si are ca, urmare aparitia unor fronturi de ploi sau schimbari termice, precum si modificari ale directiilor de propagare a curentilor de aer, în raport însa si cu unii factori locali.
Relieful, în primul rând prin altitudine, în al doilea rând prin orientarea catenelor muntoase, introduce modificari locale destul de însemnate: scaderi de temperatura în raport cu înaltimea si cresterea cantitativa a precipitatiilor la altitudini mai mari. Coridoarele de vale si depresiunile aduc devieri ale curentilor atmosferici, inversiuni de temperatura (cu geruri persistente iarna) sau, dimpotriva, încalziri ca urmare a «efectului de foehn» de la începutul primaverii.
În latitudine, deoarece teritoriul tarii noastre se desfasoara doar pe cinci grade, diferentele termice nu sunt prea mari. Se înregistreaza. totusi o medie anuala cu peste 2°C mai scazuta în nord fata de Câmpia Româna, din sud.
Marea Neagra, întrucât este înconjurata de mari întinderi continentale, exercita o influenta climatica redusa, ce se manifesta doar prin brize diurne si prin modificari termice pe o fâsie îngusta la tarm (ierni relativ blânde si veri lipsite de canicule).
Luat în ansamblu, climatul României este temperat-continental moderat, facând tranzitia între cel al Europei de Vest, dominat de influente oceanice, al Europei de Est, continental accentuat (adesea excesiv), si al Europei Sudice, mediteranean, influente ajunse la noi peste culmi muntoase înalte. Acestea constituie conditii cu totul favorabile pentru vegetatia naturala si pentru o agricultura diversificata.

Caracteristicile elementelor climatice. Temperatura si preci


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org