Referat - Reprezentarea si procura

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
375
Etichete
reprezentarea, procura
Descarcari
304
Nota
0 / 10 - 0 voturi


REPREZENTAREA SI PROCURA


Notiunea si importanta reprezentarii
Reprezentarea este procedeu de tehnica-juridica prin care o persoana, numita reprezentant încheie acte juridice cu tertii în numele si în contul unei alte persoane, numita reprezentat, având drept consecinta producerea directa în persoana reprezentatului a efectului actelor juridice.
De regula, actele juridice se încheie personal de catre participantul la raportul juridic care si beneficiaza de efectele lor. Ori de cîte ori intra într-un raport juridic, partea semnatara trebuie sa fie prezenta în locul unde are loc semnarea sau executarea actului juridic. În viata cotidiana sunt frecvente cazurile cînd subiectul raportului juridic nu poate fi prezent la încheierea sau la executarea actului juridic. În astfel de conditii apare necesitatea înlocuirii lui cu o alta persoana. Viata juridica ar deveni extrem de complicata daca actele juridice nu ar fi realizate prin intermediul unor persoane. Ar fi dezavantajati în special minorii si incapabilii care nu ar putea încheia acte juridice valabile.
Institutia reprezentarii este foarte veche si extrem de necesara pentru parinti, tutori, curatori, întreprinzatori, persoane juridice si multe alte persoane. Persoanele fizice recurg frecvent la reprezentare, încheind diferite contracte, permitînd altor persoane sa încaseze salariul, onorariul sa primeasca sau transmita diferite documente sau bunuri materiale, de institutia reprezentarii se face uz la reprezentarea intereselor în insi de judecata sau arbitraj.
Elementele definitorii ale reprezentarii, care de fapt confera acestei institutii individualitate, sunt sintagmele „în numele" si „pe seama”. Atunci când se mentioneaza ca reprezentantul opereaza în numele reprezentatului înseamna ca primul actioneaza numai fizic, însa exprima vointa celui de-al doilea si îl angajeaza într-un raport juridic fara ca acesta sa fie prezent. Altfel spus, reprezentantul este si ramâne purtatorul de nume si de vointa proprie, însa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org