Referat - Republica Slovenia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
369
Etichete
republica, slovenia
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Republica Slovenia, republica situata în sud-estul Europei, în peninsula Balcanica, învecinata de Austria în nord, deUngaria în nord-est, în sud-est si sud de Croatia, iar în vest de Italia si marea Adriatica. Acest stat a apartinut Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Slovenia si-a procalmat independenta în Iunie 1991 s-a aliat cu O.N.U. în mai 1992. Republica are o suprafata de 20.251 km2, cu o polulatie de 1,97 mil. loc sicu o densitate medie de 99 loc./km2. Capitala îi este Ljubljana (populatie de 330.000 loc.), moneda tolarul, limba slovena si religia catolica.

Mediul natural si resursele

Slovenia este o tara muntoasa si îsi împarte muntii cu Austria si Italia. Tara este bine împadurita. Cel mai înalt vârf din aceasta tara este aflat în muntele Triglav. Râurile Mura, Drava si Sava.
Alpii Iulieni, muntii dominanti din Slovenia formeaza o granita naturala cu Italia. Muntele Triglav(în fig alaturata) este cea mai înalta forma de relief din Slovenia având 2863 m.
Sud-vestul Sloveniei are o mica iesire, la marea Adriatica, lunga de 32 km de-a lungul Golfului Venetiei.

Populatia

Slovenii, un popor slav, constituie aproximativ 88% din populatia republicii. Acestia au fost influentati de cultura germanilor si a austriecilor de la începutul mileniului. Slovena este scrisa în alfabet latin nu ca si sârbii sau alte limbi slave. Majoritatea slovenilor sunt romano-catolici. Etniile sârbe(2%), croatii (3%) si alte grupuri (7%) constituie restul populatiei Sloveniei.

Statiunea Internationala BLED

Zlatorogul, animal magic asemanator mufonului, este în prezent unul din simbolurile nationale ale Sloveniei. La fel ca si statiunea de faima internationala Bled. Cel mai popular loc, probabil, din aceasta tara balcanica, Bledul sarbatoreste, în anul 2004, nu mai putin de 1000 ani de la prima atestare documentara.
Chiar daca primele doveyi ale prezentei umane în aceste locuri dateaza din Epoca Fierului, chiar daca romanii cunosteau binefacerile izvoarelor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org