Referat - Republica Yemen

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
531
Etichete
republica, yemen
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Republica Yemen


Harta fizica a Republicii Yemen

Localizare: pe continentul Asia, în sudul Peninsulei Arabe
Limite: la nord se afla Arabia Saudita, la sud Marea Arabiei, la vest Marea Rosie, la est tara Oman.
Suprafata: 528000 km²
Populatie: 15,8 milioane de locuitori
Capitala: Sanaa
Înainte de 1990, anul în care avut loc unirea Yemenului, au existat 2 state: Republica Populara si Democratica a Yemenului (Yemenul de sud marxist) si Republica Araba Yemen (Yemenul de nord conservator).
Scurt istoric:
1. Teritoriul de sud al Yemenului (cu capitala Aden) si tarmul Hadramaut, constituite din numeroase sultanate, emirate si seicate arabe, au fost ocupate de englezi în 1839. Ele au de venit o colonie si un protectorat ale coroanei britanice.
În 1962 se constituie – cu regim de autoguvernare – Federatia Arabiei de Sud la început formata din 6 state, apoi din 1965 din 17 state arabe. Alte 7 state au ramas în afara federatiei, sub regim de protectorat britanic.
La 30 noiembrie 1967, Marea Britanie recunoaste independenta întregului teritoriu (federatia si protectoratul) care va deveni Republica Populara a Yemenului de Sud. Aceasta îsi va schimba denumirea la 30 noiembrie 1970, în Republica Yemen Democratica si Populara.
Un acord semnat la 28 septembrie 1972 la Cairo între cele 2 state yemenite stabilea crearea unui stat unificat Republica Yemen cu capitala Sanaa. Acordul n-a fost pus, însa, în aplicare.
2. În antichitate pe teritoriul Arabiei de Sud – Vest au existat patru regate indigene, care au dezvoltat o civilizatie înfloritoare. Unul din ele (Regatul Saba) îsi impune suprematia si face unificarea Yemenului în secolele IV – I î.e.n. În 631 islamismul patrunde în Yemen si teritoriul sau este înglobat califatului arab. În 1635 trece sub independenta Imperiului Otoman, dar îsi pastreaza autonomia sub conducerea Imam- ului.
În 1839, Aden este ocupat de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org