Referat - Revolutia agrara afinitati si deosebiri

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
407
Etichete
revolutia, agrara, afinitati, deosebiri
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi

18. Doua faze ale revolutiei agrare: afinitati si deosebiri.
Prin revolutie agrara se intelege procesul de modernizare a agriculturii in rezultatul transformarii intregii proprietati funciare feudale in proprietate capitalista . in Anglia, prima tara in care s-a desfasurat revolutia agrara, acest proces demareaza in sec. al XVI-lea in rezultatul implementarii practicii "imprejmuirilor .
Domeniul feudal s-a transformat intr-o ferma capitalista, care juca la sat rolul pe care il avea manufactura la oras, munca devenind salariala, iar productia fiind destinata pietei pentru obtinerea profitului.
In Franta, in rezultatul Revolutiei de la sfarsitul sec. al XVIII-lea, taranii au obtinut libertati juridice, a fost desfiintat prin lege regimul senioral si 4/5 din pamantul nobilimii franceze a fost impartit taranilor si reprezentantilor burgheziei
In alte tari din loturile aflate in posesia iobagilor si in rezultatul faramitarii marilor domenii, s-a consolidat mica proprietate taraneasca libera marea proprietate feudala a fost inlocuita treptat cu mica proprietate, acesteia revenindu-i un rol important in transformarile capitaliste in agricultura.
Pretutindeni, elementul esential al revolutiei agrare l-a constituit faptul ca intre proprietar si producator nu mai existau relatii bazate pe constrangere juridica sau arbitrara, dar numai relatii pe baza de invoieli si contracte, incheiate in mod liber de ambele parti
In prima faza a revolutiei agrare progresul s-a realizat prin aplicarea metodelor si tehnicilor eficiente din agricultura tarilor de pe continent. S-a renuntat la sistemul de parloaga si s-a introdus rotatia asolamentului, , se cultiva plante furajere, se aplica pe larg selectia artificiala a raselor de animale.
Drept rezultat a avut loc o crestere a productiei agricole munca unei persoane angajate in agricultura asigura hrana necesara pentru 3 persoane, creandu-se astfel premisele "revolutiei demografice".
Rezultatele obtinute , de persoane c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org