Referat - Romanul de tip balzacian

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
399
Etichete
romanul, tip, balzacian
Descarcari
295
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Romanul de tip balzacian


R balzacian este în esenta un roman doric care releva un anume tip de valorificare a formulei realiste. Altfel spus, balzacianismul sau balzacianism realist cunoscut si sub numele de realism critic are 2 valente estetice: romantica si dorica, fapt ce a dat nastere unui fenomen literar complex care a avut drept model romanul lui Honore de Balzac. Cu alte cuvinte balzacianismul = epoca în care individul burghez, rapace si însetat de avere vrea sa parvina cu o exuberanta explozie de energie, violenta si individualism. Apar in imaginarul romanesc intrigi tenebroase, conflicte violente, pasiuni atroce dezlantuite în jurul zeului epocii – banul.
Într-o epoca în care în literatura romana se remarca romanul ionic de analiza psihologica, subiectiv, feminin. G Calinescu pare a opta pt formula balzaciana. Astfel Constantinescu remarca ca romancierul apeleaza la formula balzaciana a faptelor comune, fixând niste cadre sociale bine precizate, o fresca din viata burgheziei bucurestene; Crohmalniceanu aseaza romanul “Enigma Otiliei” sub semnul reconstituirii balzaciene si clasificarii caracterologice.
Aceste note definitirii sunt evidente si în r EO care este un roman doric, realist balzacian, obiectiv.
- semnificatia titlului
- geneza romanului
- structura operei si compozitia. Perspectiva narativa :
Evenimentele sunt relatate din perspectiva unui narator omni s/p, heterodiegetic, perspectiva din afara, focalizare neutra, viziune auctoriala. Perspectiva naratorului este completata de cea a personajului martor – Felix – prin intermediul caruia sunt introduse în scena celelalte personaje.









1) Tema romanului – nomenclatorul tematic este reprezentativ pt r balzacian.

2) Alt element specific este incipitul data – fixarea atenta a conotopului si a personajului; incipitul este simetric cu desinitul / epilogul r pt ca opera debuteaza si se încheie prin tehnica circularitatii epice cu imaginea lui Felix Sima care dupa întâlnirea cu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org