Referat - Romeo si Julieta - scena balconului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1203
Etichete
romeo, julieta, scena, balconului
Descarcari
334
Nota
0 / 10 - 0 voturi




William Shakespeare (1564-1616) mare dramaturg englez, este unul din marile spirite ale culturii universale si cel mai jucat dramaturg din toate timpurile.
„Romeo si Julieta” probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, scrisa în 1594, este o tragedie în cinci acte care are la baza o poveste reala petrecuta în secolul al – XV – lea.
Cuplul Romeo si Julieta reprezinta un teritoriu uman singular de o netarmurita credinta în iubire, înconjurati de „oceanul” unei lumi lipsite de criterii valorice si de moralitate, incapabila de a vibra în fata marilor elanuri sau drame ale eroilor nostri.
Eroii nostri, doi adolescenti, apartinând unor familii de vaza din Verona, familii faimoase pentru legendara dusmanie dintre ele, se îndragostesc, în ciuda acestei situatii.
În actul II, scena 2 binecunoscuta ca „scena balconului”, ni se înfatiseaza un episod al întâlnirii dintre cei doi îndragostiti. Întâlnirea se petrece noaptea, Romeo se strecoara pe furis în livada Capuletilor în speranta ca-si va gasi iubita.
Peisajul este feeric, o noapte senina de vara, cerul împodobit de stele si luna. Elementele astrologice folosesc pentru a sublinia intensitatea sentimentelor tânarului. Minunatele podoabe ale cerului palesc în fata frumusetii iubitei. Julieta este comparata cu soarele care lumineaza viata lui Romeo, facând din noapte zi … „si Julieta-i soare”.
Monologul Julietei de la începutul scenei evidentiaza clar conflictul interior al eroinei, lupta datoriei cu pasiunea. Dragostea pentru Romeo este atât de intensa încât sentimentul datoriei paleste în fata ei. Curand pasiunea Julietei câstiga teren si iese învingatoare asupra datoriei. Principiul în care fusese crescuta, si anume „ura dintre cele doua familii” pare doar o idee absurda. Ea reduce ura la „razboiul unor nume”. Face clar diferentierea dintre „nume si persoana”. Pentru ea numele nu valoreaza nimic si nu evidentiaza nimic din trasaturile si caracterul persoanei.
Julieta este dispusa sa renu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org