Referat - Rujeola

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
505
Etichete
rujeola
Descarcari
367
Nota
0 / 10 - 0 voturi

RUJEOLA
PARTEA TEORETICA
Definitie
Etiologie
Patogenia si anatomia patologica a bolii
Tabloul clinic
Diagnosticul pozitiv si cel diferential
Forme clinice
Evolutie si prognostic
Tratament
Epidemiologia bolii
10.Profilaxie si combatere
PARTEA PRACTICA
1. Frecventa semnului Koplik
Distributia pe luni a cazurilor de rujeola
Distributia pe medii a cazurilor de rujeola
Distributia pe sexe a cazurilor de rujeola
Prezenta semnului Koplik
Concluzii


1. DEFINITIE:


Rujeola este o boala acuta infectioasa si extrem de contagioasa, uneori severa, provocata de virusul rujeolic, caracterizata clinic prin manifestari catarale respiratorii, un enantem bucal particular, urmate de o eruptie caracteristica si insotita de variate complicatii bacteriene.
Rujeola este o boala extrem de raspândita (peste 90% dintr-o populatie nevaccinata face boala pâna la varsta adulta). În tarile în curs de dezvoltare (nivel de viata scazut si igiena deficitara ), rujeola se insoteste de o mortalitate ridicata ( 12% sau si mai mult ); în celelalte tari, acest risc este mult mai redus ( mortalitate 0,02- 0,1%).
Complicatiile pulmonare si nervoase contribuie la gravitatea bolii prin mortalitate si sechele. Se apreciaza ca peste 1.500.000 de copii mor anual pe glob din cauza rujeolei.
Considerând marea morbiditate a rujeolei, complicatiile si mortalitatea, rujeola se numara, în cadrul bolilor infectioase, printre problemele mari de sanatate publica. Prin generalizarea vaccinarii antirujeolice, se spera sa se obtina eradicarea bolii, în ultimii ani.







2. ETIOLOGIE


Virusul rujeolic este agentul causal. El este prezent la omul bolnav în sânge, în secretiile nazofaringiene si respiratorii, în elementele eruptive cutanate. Virusul nu se intalneste la persone sanatoase, deoarece nu exista purtatori de virus rujeolic.
Izolarea virusului rujeolic s-a facut pe culturi de tesuturi ( rinichi uman, sau de maimuta ), utilizând sânge, sau spalaturile faringiene de la bolnavii de rujeola.
Morfologie- virusul r


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org