Referat - Sarea de bucatarie

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1144
Etichete
sarea, bucatarie
Descarcari
429
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sarea de bucatarie

Istoricul sarii
Nu se stie cine si în ce împrejurari a folosit sarea pentru prima oara, dar timpuri stavechi, peste care s-a depus praful miilor de ani, se stie ca sarea s-a folosit ca ea a constituit mari preocupari pentru a fi obtinuta si chiar s-au purtat razboaie si s-au cucerit tari si subjugat popoare pentru a fi stapânita.
Daca am studia documente din vechime, am putea gasi ca Pliniu cel Batrân afirma ca exploatarea sarii a început sub al patrulea împarat al Romei Ancus Marcius, prin numirea a doi cenzori denumiti “salinatores” si care se stie ca au introdus impozitele pe sare.
Scrieri din China ne arata ca sarea se obtine prin fierberea si evaporarea apei de mare, iar locuitorii Chinei erau obligati sa plateasca darile de sare. În Egipt sunt cunoscute cu mii de ani în urma lacurile de sare, pe malurile carora sarea se depunea sub forma cristalizata, urmare a evaporarii sub actiunea caldurii solare.

Compozitie chimica
NaCl este format din: 39,4% Na si 60,6% Cl.
Din punct de vedere al compozitiei cimice, în saline continutul în NaCl este pentru sarea alba de 99,94% la Slanic Prahova si între 99,8 pâna la 99,6% la celelalte saline, cu calitatea cea mai slaba – sortul de sare vânata, cu continut în jur de 97 pâna la 99%.
Masa mol este de 58,45. Cristalizeaza în retea ionica de tip cub cu fete centrate, în care fiecare ion de Cl- este înconjurat la distanta agala de 6 ioni de Na+ si invers, rezultând o coordonare Na: Cl= 6: 6, ionii de Na+si de Cl- ocupând alternativ modurile retelei cristaline. Are d. 2,1- 2,6; p. t 804o c, p. f. 1440o c, luciul sticlos, duritatea 2, casanta, clivaj perfect dupa suprafata de cub.

Proprietati chimice
Propritatile sarurilor:
Reactioneaza cu metalele: CuSO4 + Fe= FeSO4 + Cu
Reactioneaza cu bazele: CuSO4+ 2 NaOH= Cu(OH)2+ +Na2SO4
Reactioneaza cu acizii: AgNO3+ HCl= AgCl+ HNO3
2 NaCl+ H2SO4= Na2SO4+ 2HCl
BaCl2+ H2SO4= BaSO4+ 2HCl
Unele saruri


  • Referate asemanatoare

    • Sarea

      1.Generalitati despre sare Dacã ziua este însoritã, si curcubeul se rãsfrânge peste aceastã mul ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org