Referat - Sistemul institutional al Uniunii Europene

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
332
Etichete
sistemul, institutional, uniunii, europene
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Sistemul Institutional al Uniunii Europene



























Cuprins:

1. Scurt istoric 3-4


2. Sistemul institutional al Uniunii Europene 4

2.1. Consiliul de ministri 4-5

2.2 Comisia Europeana 5-6

2.3. Parlamentul European 6-7

2.4. Curtea de Justitie 8-10

2.5. Tribunalul de prima instanta 10

2.6. Curtea de Conturi 10-11

Bibliografie...............................................................................................................................12


Scurt istoric

La baza Europei Unite stau doua organizatii importante: Consiliul Europei ca organism politic si Comunitatea Economica Europeana ca organism economic. În cele ce urmeaza este prezentata pe scurt o istorie a înfiintarii acestor doua organisme.
Putem sa spunem ca ideea de Europa unita a fost lansata de Winston Churchill, care în decembrie 1946 a înfiintat în Marea Britanie, United Europe Movement. Tot în aceeasi perioada Raul Dautry a creat Consiliul Francez pentru Unitatea Europei si tot în decembrie1946 Henri Brugmans prezida deja Uniunea Europeana a Federalistilor. La începutul anului 1947 exista o miscare Socialista pentru Statele Unite ale Europei sub presedentia lui Bob Edwars. În final toate aceste miscari si asociatii, la initiativa contelui Richard de Candenhove-Kalergi au dat nastere Uniuni Parlementare Europene, iar primul presedinte a fost Georges Bohy.
Primul congres al Europei s-a desfasurat în mai 1948 sub presedentia lui Winston Churchill. Congresul a lansat “mesajul europenilor”, un act rezolutie care a influentat nemijlocit crearea institutiilor europene.
În iulie 1948, din initiativa guvernelor francez si belgian s-a consituit Adunarea Consultativa Europeana, constituita din reperzentanti ai Parlamentelor nationale.La costituirea Adunarii Consultative Europene au existat divergente între Franta ,Belgia de o parte si Anglia de cealalta parte. Fata de ideea franco-belgiana, care pleda pentru o adunare


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org