Referat - Stabilizatoarele de tensiune

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
349
Etichete
stabilizatoarele, tensiune
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Stabilizatoarele de tensiune

Stabilizatoarele de tensiune sunt instalatii care asigura tensiuni de alimentare constante pentru echipamentele de telecomunicatii. Aceste instalatii se monteaza in general intre sursa de alimentare si sarcina, micsorand variatiile tensiunii de alimentare pana la limitele impuse de performantele aparatului comutator, cand variaza :
tensiunea sursei de alimentare;
frecventa retelei;
sarcina;
conditiile de mediu (temperatura, presiune).

Pentru alimentarea echipamentelor de telecomunicatii sunt necesare stabilizatoare de tensiune continua, cat si stabilizatoare de tensiune alternativa. Ele pot fi actionate mecanic, electric sau electromagnetic.
Analizand principiul de functionare al stabilizatoarelor, dupa metoda folosita pentru mentinerea constanta a tensiunii se deosebesc urmatoarele tipuri:
regulatore electromecanice;
stabilizatoare parametrice;
stabilizatoare comandate de un detector de eroare

TIPURI DE STABILIZATOARE :

REGULATOARELE ELECTROMECANICE :

Regulatoarele electromecanice se utilizeaza, de obicei, pentru reglarea tensiunii alternative sau continue in dispozitivele de mare putere.

STABILIZATOARE PARAMETRICE

Stabilizatoarele parametrice folosesc in montaj o impedanta neliniara, care poate compensa variatia sarcinii sau pe cele ale tensiunii de alimentare.
Acest tip de stabilizator foloseste ca impedanta neliniara, fie un element neliniar cu o comportare rezistiva (un tub cu gaz stabilizator de tensiune sau o dioda Zener), fie un element neliniar cu o comportare reactiva.
Impedanta neliniara se pate monta in serie sau in derivatie.
Deoarece impedanta neliniara consuma energie daca are caracter rezistiv sau acumuleaza energie, daca are un caracter reactiv, randamentul acestor stabilizatoare, in special pentru cele de curent continuu, este scazut.

Stabilizatoare parametrice cu rezistenta neliniara. La stabilizatoarele parametrice de tensiune alternativa sau continua de puteri mici se folosesc elemente de circuit neliniar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org