Referat - Statul geto - dac

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
554
Etichete
statul, geto, dac
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Statul geto-dac si relatiile cu lumea romana intre sec. I i.Hr. si sec. I d.Hr.

Burebista a fost primul rege geto-dac care a reusit sa întregeasca toate coloniile. Intre 72-71 i.Hr. coloniile grecesti devin foederate in urma încheieri unor tratate de pace cu geto-daci numite foederate. Din cauza celtilor care veneau di Slovacia si atacau Transilvania, Burebista a organizat o campanie militara împotriva lor. In procesul pe care Burebista la parcurs de întregire a coloniilor, el a aplicat doua reguli de unificare a coloniilor: prima a fost cea pasnica, cea unde conducatorii coloniilor au inteles necesitatea unei puteri centrale., iar cea de-a doua era cea a razboiului. Sfatuit de marele preot al geto-dacilor, Deceneu, Burebista a pornit o campanie de supunere a celtilor intre Olbia si Apolonia.
Capitala statului geto-dac, in timpul lui Burebista, a fost la Costesti. Au existat un sistem de fortificatii bine definite in jurul capitalei precum : Vârful lui Hulpe, Capalna, Piatra Rosie si Blidaru. Statul geto-dac, in timpul lui Burebista, era cuprins intre : la nord, Carpatii Padurosi, la sud, Muntii Balcani, la est, Gurile râului Bug, iar la vest, Dunarea Mijlocie, statul sau fiind cel mai întins.
Vrând sa capete independenta, Burebista s-a implicat si intre conflictul dintre Caesar si Pompeius (48-47 i.Hr.), aliindu-se cu Pompeius împotriva lui Caesar, si oferindu-i ajutor militar. Chiar daca Pompeius a primit ajutor militar din partea lui Burebista, acesta a fost înfrânt. In anul 44 i.Hr. Caesar este asasinat. Întâmplarea face ca si Burebista sa moara in acelasi fel.
In urma decedarii lui Burebista statul geto-dac este impartit in 4 si apoi in5 regate. Dupa moartea lui Burebista au urmat la tron: Deceneu, Comosicus, Scorillo, si Duras.
Duras este primul rege care începe seria de conflicte cu romanii. In iarna lui 85-86 dacii ataca Moesia.
Împaratul roman Domitian a reorganizat Moesia, in anul 86, in Moesia Inferior si Moesia Superior. In anul 87 dacii, al caror


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org