Referat - Stiinta comunicarii vs semiotica

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
337
Etichete
stiinta, comunicarii, semiotica
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

STIINTA COMUNICARII VS SEMIOTICA

Marcel Danesi spunea ca, teoreticienii comunicarii se concentreaza în special pe studiul fabricarii mesajului ca proces, pe câta vreme semioticienii îsi orienteaza atentia pe semnificatia mesajului si pe modul de constructie a acesteia (Mesaje si semnificatie. O introducere în Semiotici, 1994). El sugereaza ca atât stiinta comunicarii cât si semiotica sunt de fapt studii sistematice asupra semnelor. Interesant ca Danesi afirma despre semiotica ca aceasta studiaza mai întâi semnificatia si apoi comunicarea.
Definitiile si distinctiile lui Danesi referitoare la stiinta comunicarii si semioticii mi-au capturat interesul deoarece într-un fel, el întrevede o linie de demarcatie între cele doua arii de studiu care dealtfel sunt foarte strâns îmbinate. În continuare am încercat sa sintetizez aceste diferente. Sunt de acord ca pâna acum nu sunt convins în întregime de acest mod de a distinge între semiotica si stiinta comunicarii. Totusi consideram ca are o valoare deosebita. O reflectie asupra acestor subiecte ne vor ajuta atât pe noi, cât probabil si pe cititor sa le înteleaga mai bine.
Astazi suntem în plina era a informatiei. Manipularea informatiei este definita ca principala activitate comerciala a zilelor noastre. Indiferent de nivelul pe care ne situam, suntem cu totii consumatori de informatie. Deasemenea, cei mai multi dintre noi au de-a face cu dirijarea, procesarea, lansarea, transmiterea sau vânzarea informatiei, si toate acestea ca un mod de viata.
Informatia este livrata în tot felul de pachete sau mai bine zis este transmisa prin tot felul de suporturi media.Tot felul de mesaje sunt transmise tuturor tipurilor de audienta.
Informatia este elementul cheie al stiintei comunicarii si probabil tot asa si pentru semiotica. Consideram informatia a fi materia prima pentru constructia mesajelor si crearea semnificatiei. Semnele sunt o colectie de biti si cuante de informatie. Informatia este ceea ce noi descifram din semne. De remar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org