Referat - Subiecte politologie

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
374
Etichete
subiecte, politologie
Descarcari
311
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Politologie



Functii Cap. 1
- cognitiva - prin aceasta se realizeaza cunoasterea si întelegerea fenomenului politic – interpretarea cât mai corecta a acestui fenomen ce conduce la un comportament corespun-zator atât pt. societatea civila cât si pt. societatea politica;
- normativa – caile, mijloacele, metodele privind organizarea si conducerea politica cât mai eficienta a societatii ;
- prospectiva – se refera la previziunea politica pe baza unor investigatii de amploare, menite sa descifreze tendintele fenomenului politic, mutatiile ce survin în cadrul rapor-turilor sociale pe plan national si international si a noilor cerinte de progres ale societatii ;
- educativa – care vizeaza implicarea responsabila a fiecarui cetatean în activitatea politica în cadrul careia sa primeze spiritul patriotic, democratic, respectarea valorilor umane.
Contributia gandirii politice românesti la dezvoltarea politologiei
Politica româneasca este legata de specificul formarii poporului român, precum si cu problemele cu care s-a confruntat în devenirea sa istorica, legate, mai ales, de necesitatea apararii în fata actiunilor de cotropire straina, de eliberare sociala si nationala, de faurire a statului national unitar.
În perioada antica s-a remarcat întelepciunea politica a lui Dromichaites, care nu recurgea la forta în consolidarea statului, ci folosea legaturi politice pasnice. Astfel de legendari gânditori ai vremii respective au mai fost si Burebista, Deceneu, Decebal.
În perioada medievala s-au impus rationamentele politice ale lui Vlad Tepes – care considera ca autoritatea politica a statului pe plan extern se afla în raport direct cu taria lui dinauntru.
Neagoe Basarab cu ale sale “ Învataturi catre fiul sau Tudosie”, - lucrare apreciata ca fiind primul manual de politologie, în care la baza alegerii valorilor în conducerea statului trebuie sa stea criteriul meritelor personale ale fiecaruia si nu partinirea sau înrudirea.
Dimitrie Cantemi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org