Referat - Substantele anorganice

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
522
Etichete
substantele, anorganice
Descarcari
314
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Substantele anorganice


Mineralele au un rol important in evolutia omului si in extinderea civilizatiilor. Oamenii de stiinta au identificat circa 3000 de minerale. Mineralele sunt definite ca substante anorganice (lipsite de viata). Ele de obicei sunt in stare solida cu exceptia mercurului care în starea sa naturala este lichid. Datorita faptului ca exista atât de multe minerale in stare naturala, mineralogii au stabilit o abordare sistematica a identificarii, bazata pe diferentele dintre proprietatile fizice si chimice ale fiecarui mineral. Unele minerale pot fi identificate pe baza culorii însa culoarea poate adesea sa induca în eroare, deoarece mineralele pot sa apara în culori foarte variate. Variatiile de culoare se datoreaza impuritatilor, caldurii, luminii, iradiatiei si uzurii.
Mineralele au o compozitie chimica bine determinata si fiecare mineral are o formula chimica proprie. Deoarece fiecare mineral are o compozitie chimica bine determinata atomii elementelor sunt dispusi în retele tridimensionale distincte si regulate. Aceste retele, numite cristale, sunt figuri geometrice cu fetele plane dispuse simetric. Exista 7 sisteme de cristalizare principale: de exemplu diamantul apartine de sistemul cubic, rubinul de cel hexagonal si turcoazul de cel triclinic. Fiecare sistem poate fi descris în functie de simetria sa. Un cristal poate fi identificat dupa nr. axelor de simetrie pe care le are. În sistemul hexagonal (o axa de ordinul 6) pot fi cristalizate minerale ca: berilul (smarald cu impuritati de crom), cuartul, rubinul si safirul(anexa).
Corindonul este un oxid natural de Aluminiu, foarte dur, divers colorat ale carui varietati transparente sunt folosite ca pietre pretioase. Corindonul poate avea urmatoarele nuante: albastru, galben si uneori rosu. Una din formele acestui mineral în nuante de rosu este rubinul. Pe scara Mohs a duritatii corindonul are duritatea 9 (diamantul având cea mai mare duritate- 10) si testele au demonstrat ca poate zgâria oric


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org