Referat - Sudan

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
302
Etichete
sudan
Descarcari
167
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SUDAN
Suprafata:2.505.813 km2 Populatie:25.941.000 loc. Capitala:Khartoum(473.218loc.) PIB:10 000 000 000 dolari
Populatia si orasele
Popoarele arabe si nubiene predomina în Nord, iar poarele nilotice si sudaneze, în Sud. În Sudan sunt peste un milion de refugiati. 70%din pop. sunt musulmani. Regiunile mari ale tarii sunt putin populate, majoritatea oamenilor traind în valea Nilului si în capitalele regionale.
Caracteristici geografice
Sudan este cel mai mare stat din Africa. Are doar 640km de litoral, spre Marea Rosie. Nordul este un platou desertic muntos cu dune de nisip în W. Alte zone muntoase sunt Mtii. Marea Rosie si Mtii. Imatong din extrema sudica. Nilul Alb strabate Sudanul de la granita cu Uganda pâna la cea cu Egiptul. Sudd este una dintre cele mai mari mlastini din lume si este creata de inundatia sezoniera a Nilului.
Clima
În partea nordica este o clima desertica dar in sud precipitatiile cresc de la 15-100cm pe an. Anotimpul ploios dureaza 2-3 luni în centru dar în sud se prelungeste la 6-8 luni. Vânturile nordice bat tot timpul anului în N dar sunt înlocuite de vânturi sud-vestice în timpul anotimpului ploios.
Silvicultura
20% din suprafata este împadurita, dar guma arabica este singurul produs important di silvicultura. Se obtine din arbori de acacia, care cresc in savana. Sudan este cel mai mare exportator de guma arabica din lume, acesta fiind folosita pentru parfumuri, dulciuri si adezivi.
Agricultura
Peste 50% din forta de munca lucreaza în agricultura desi se cultiva doar 5% din suprafata tarii si alte 24% sunt pasuni. Terenul arabi irigat este de 15% cel mai mare proiect fiind la El Gezira. Bumbacul este cea mai importanta planta de comert. A doua cultura este cea de trestie de zahar iar alte plante cultivate sunt sorgul, grâul, arahidele fasolea orzul, curmalele, citrice, mango, ceai cafea si orez. Animalele de casa sunt foarte importante: 20 mil. de vite, 19 mil. de oi si 32mil de pasari de casa. Pescuitul de-a lungul Marii Rosii es


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org