Referat - Suveran autoritar

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
351
Etichete
suveran, autoritar
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Suveran autoritar

Ionescu Dumitru (Take) s-a nascut în anul 1858 la Ploiesti si a murit în anul 1922. El a fost un om politic român, lider al Partidului Conservator- Democrat (1908), de mai multe ori ministru si prim-ministru (1921-1922).
Este adept al intrarii României în primul razboi mondial alaturi de Antanta. Ca ministru de externe (1920-1921), a fost unul dintre initiatorii si creatorii ,,Micii Îmtelegeri”.
A fost primul om politic din Tara Româneasca care fara mare sonor, avere, relatii de familie, îndrazneste, contrar vointei unui suveran autoritar si cu prestigiu cum era regele Carol I sa întemeieze un partid si sa obtina în opozitie succese fara precedent.
Prin originea lui burgheza, feciorul coanei Frosa si a lui Ghita Ion din Ploiesti, era osândit sa se multumeasca în ierarhia sociala cu o situatie modesta. Regimul oligarhic de la noi din tara îi interzicea ascensiunea la posturile de comanda; ele erau rezervate unei clase restrânse de privilegiati .
Tânarul Dumitru Ionescu nu aducea cu sine decât blazonul talentului. Înca din liceu ghicise, instinctual ostilitatea cu care urma sa-l întâmpine oligarhia româna. Însa pe masura ce devine constient de propria lui valoare, simte impulsuri irezistibile pentru rolurile principale din viata publica. Pipaindu-si rezistenta, simte ca ,,era facut dintr-un metal care stie sa învinga”. Încurajat de succesele rasunatoare pe care le obtine la studii, el se azvârle în vâltoarea luptei. Înzestrat cu calitati exceptionale, el se remarca cu fiecare ocazie si înregistreaza biruinta dupa biruinta. Premiant ca elev de liceu, la bacalaureat îi uimeste pe membrii comisiei: V. Ureche si Gr. Cobalcescu, doi dintre examinatori, sunt de acord sa recunoasca ca n-au întâlnit un elev asa de dotat. Este vorba de tânarul Dumitru Ionescu.
La Paris, se impune repede atât în fata colegilor, cât si în fata profesorilor; la 19 ani, când alti tineri de seama lui au preocuparile ine


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org