Referat - Teoria plusvalorii si a capitalului

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
314
Etichete
teoria, plusvalorii, capitalului
Descarcari
209
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Teoria plusvalorii si a capitalului


Karl Marx s-a nascut la 5 mai 1818 în orasul Trier din Germania. A studiat dreptul la Universitatea din Bonn si apoi istoria si filozofia la Universitatea din Berlin. În 1841 Marx si-a sustinut teza de doctorat intitulata „Deosebirea dintre filozofia naturii la Democrit si filozofia naturii la Epicur”.
In septembrie 1844 a avut loc la Paris intalnirea dintre Marx si Friedrich Engels, care a marcat inceputul luptei pe care au dus-o impreuna pentru cauza clasei muncitoare.
In 1845 Marx si Engels au scris cartea "Sfanta familie" care era indrep-tata impotriva conducatorilor tinerilor hegelieni si a jucat un important rol in aparitia marxismului.
In cartea " Ideologia germana" Marx si Engels au expus noua lor teorie, deja inchegata, a comunismului stiintific. La Bruxelles, in 1847, publica opera sa "Mizeria filozofiei" indreptata impotriva carti anarhistului si socialistului mic burghez Preudhom . Tot aici Marx adera la o asociatie secreta de propaganda "Liga Comunistilor" pentru care a elaborat impreuna cu Engels programul sub denumirea de "Manifest al Partidului Comunist " in februarie 1848 . Program ce avea celebra deviza
" Proletari din toate tarile, uniti-va!" .¹
In 1848 Marx publica lucrarile: "Luptele de clasa din Franta" si " 18 Brumar al lui Ludovic Bonaparte" in care a facut bilantul revolutiei din 1848-1851. Dupa aceasta Marx munceste intens la elaborarea principalei sale opere stiintifice "Capitalul" 1855-1865. In 1867 apare la Hamburg volumul I al "Capitalului", in care sunt expuse bazele conceptiilor lui, precum si bazele criticii sale la adresa societati existente, a modului de productie capitalist si a urmarilor acestuia..



¹ K.Marx si F. Engels, Manifestul partidului comunist,1847, Bruxelles


Marx a incetat din viata la 14 martie 1883.
Despre aceasta Engels scria: "A murit onorat, iubit, plans de milioanele de tovarasi revolutionari din toata Europa si America, de la minele siberiene


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org