Referat - Totalitarismul II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
351
Etichete
totalitarismul
Descarcari
271
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Totalitarismul

Totalitarismul este tipul de regim politic în care puterea executiva îsi subordoneaza toate celelalte sfere de activitate, îngradeste libertatile democratice ale individului, înlatura partidele politice de opozitie, organizatiile obstesti, practica o politica de forta si violenta.
În perioada interbelica, în Europa au fost instaurate, în mai multe state, regimuri politice totalitare: fascismul (Italia), nazismul (Germania) si comunismul (Rusia).


Fascismul

( provine din it. “fascia” care înseamna “manunchi” )

În urma razboiului, Italia înregistrase pierderi enorme care au înrautatit foarte mult nivelul de trai al oamenilor. Pe de o parte, pretentiile teritoriale ale Italiei nu fusesera acceptate în totalitate la tratatele de pace, ceea ce a atras critica nationalistilor la adresa regimului politic liberal aflat la cârma Italiei. Pe de alta parte ascensiunea Partidului Socialist, care promova rasturnarea ordinii sociale existente, a provocat teama în rândul clasei mijlocii si a marilor proprietari de pamânt.
Inrautatirea situatiei populatiei a cauzat o serie de greve muncitoresti si miscari sociale la sate, pe care guvernul de orientare liberala cu greu le putea stapânii.
Partidul fascist, întemeiat si condus de Benito Mussolini a atras de partea sa pe unii dintre fostii combatanti (aflati într-o situatie materiala grea), pe marii proprietari de pamânt, un anumit numar de industriasi, o parte a intelectualitatii cu vederi nationaliste, etc. Cu spijinul acestora, aratând ca numai fascistii sunt capabili sa mentina legea si ordinea în stat, Mussolini a preluat conducerea guvernului la 31 octombrie 1922, în urma unui mars împotriva capitalei Roma.
Fascismul îsi are punctual de plecare în conceptiile rasiste si elitiste emise de J.A. Gobineau si H.S. Chamberlain înca din sec. XIX. Însa, fascismul nu a avut o ideologie clara si enuntata în mod direct precum nazismul sau comunismul.



1

Nazismul sau national – socialismul


Este o conceptie ideologica


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org