Referat - Transferul serial

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
480
Etichete
transferul, serial
Descarcari
335
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Lucrarea 6.

Transferul serial

Scopul lucrarii: studierea principiului de transmisie a datelor pe un canal serial si a modului de implementare a unei interfete seriale.

2. Consideratii teoretice:

2.1 Magistrale seriale de comunicatie
Magistralele seriale se utilizeaza ca suport pentru transferul de informatii intre calculatoare sau intre componentele autonome ale unui sistem de calcul. Caracteristica principala a a oricarei magistrale seriale este transmisia secventiala, bit cu bit, a informatiilor, folosindu-se un numar redus de semnale (linii de comunicatie). In contrast, o magistrala paralela permite transferul simultan al mai multor biti (8, 16, 32), folosind in acest scop mai multe linii de date. In principiu transmisia seriala asigura o viteza de transfer mai redusa, in comparatie cu transmisia paralela, insa este mai economica (numar mai redus de linii de transmisie), iar distanta maxima de transfer este semnificativ mai mare.
Magistralele seriale pot fi clasificate dupa mai multe criterii :
dupa modul de sincronizare :
transfer sincron - se utilizeaza un semnal explicit de ceas (de sincronizare) pentru specificarea momentului in care un bit de data este valid
transfer asincron - nu se utilizeaza semnal de ceas, sincronizarea intre unitatea emitenta si cea receptoare se face in mod implicit pe baza structurii specifice a datei transmise ( a se vedea standardul RS 232)
dupa lungimea blocului de date transmis :
transfer pe octet
transfer pe bloc (numar mai mare de octeti)
dupa numarul de unitati comunicante
transfer serial de tip punct-la-punct : legatura se realizeaza intre doua echipamente
transfer serial multipunct : legatura se realizeaza simultan intre mai multe echipamente, din care la un moment dat unul transmite si restul asculta
dupa directia de transfer
transfer unidirectional (intr-un singur sens)
transfer bidirectional sau « full duplex »(simultan in doua sensuri)
transfer bidirectional pe o singura linie sau « half duplex »(se transmite pe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org