Referat - Tristan Tzara - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
421
Etichete
tristan, tzara, analiza
Descarcari
179
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tristan Tzara - analiza




Tristan Tzara,pe numele sau adevarat Samueli Rozinstock, se naste la 16.04.1896 la Moinesti, ca fiu a lui Philip si al Emiliei. Urmeaza cursurile scolii primare din localitatea natala. În 1912, elev la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucuresti, fondeaza aici, în compania lui Ion Vinea si Marcel Iancu, cu binecuvîntarea lui Alexandru Macedonski si ajutorul lui Iser, revista “Simbolul”, în care sunt publicate primele sale poeme semnate S. Samyro, pe care îl va schimba mai tîrziu in Tristan Ruia si în final Tristan Tzara. . La terminarea liceului, pleaca la Zurich în Elvetia lasând o parte din poemele românesti lui Ion Vinea, care le va edita în revistele conduse de el. În “Chemarea” (1915) apare, pentru prima oara, semnatura T. Tzara. “Tristan" e ales pe lînga rezonanta particulara pe care o are numele în româna si ca un omagiu catre opera lui Wagner - o referinta importanta pentru simbolistii care l-au influentat puternic pe tînarul poet.

În acelasi an, în Zurich, la cafeneaua “Terasa”, cuvântul “DADA” este gasit, cu ajutorul unui cutit de taiat hârtie, asezat între paginile unui dictionar Larousse. Provine din frantuzescul „dadisme”( dada = ” calut de lemn “ in limbajul copiilor), denumirea miscarii este arbitrara si nu are nici o legatura etimologica cu termenul respectiv.

În 14 iulie 1916,Tzara lanseaza primul sau manifest si îsi defineste noua estetica. Colectia “DADA” se deschide cu : “Prima aventura cereasca a domnului Antipyrine”.
În iulie 1917, apare revista “DADA 1”, condusa de Tzara si care va cuprinde 7 numere.

Ulterior, se stabileste la Paris unde este student la “Facultatea de Stiinte” si membru al “Asociatiei Studentilor Români din Franta”.

Ani mai târziu (1936), împreuna cu Louis Aragon si Roger Caillois, Tristan Tzara fondeaza “Grupul de studii pentru fenomenologia umana” care publica revista „Inchizitia”.

În 1944/1945, la Toulouse, este ales presedinte al „Centrului Intelectualilor” si conduce „Emisiunea literara


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org