Referat - Turcia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
394
Etichete
turcia
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi




TURCIA (Republica Turcia)


Turcia (780 576 km, 44,2 milioane locuitori, capitala Ankara).
Ca si Egiptul, teritoriul tarii este asezat pe doua continente. Partea europeana este constituita din Peninsula Bosfor delimitata de Marea Neagra, Marea Marmara cu cele doua strâmtori Bosfor si Dardanele.

Podisul Anatoliei (900m) este dominat de stepa (uneori cu aspect de semidesert). Precipitatiile se situeaza intre 300- 500 mm/an si cad iarna si primavara. Verile sunt calde si uscate. Râurile sunt reduse ca numar, dar apar numeroase (uneori sarate) de origine tectonica, vulcanica, carstica sau de baraj. Spre nord, sud si est, podisul este marginit de catre munti.

Mediul muntilor alpini marginali este reprezentat prin Muntii Pontici in nord, Taurus in sud si podisul înalt Kars in est, cu conul vulcanic Ararat (5 165 m). Versantii dinspre Marea Neagra sunt umezi si acoperiti cu paduri, iar cei dinspre Podisul Anatoliei sunt secetosi si au vegetatie ierboasa(de stepa) pana la 1 800 m, mai sus crescând padurea.

Câmpiile litorale inguste, aluvionate de râuri, uneori cu aspect mlastinos, alteori pietos, sunt cultivate intensiv cu cereale, plante tehnice si citrice. Aici se gasesc si principalele orase ale tarii (cu exceptia capitalei): Istambul, Izmir, Bursa. Clima este de tip mediteranian.

Economia este in plina dezvoltare. Agricultura se practica pe mai mult de 31% din suprafata tarii (in cea mai mare parte in regim de irigatii).La struguri pentru stafide, Turcia ocupa locul II pe Glob.
Regiunile podisurilor interioare sunt cultivate cu cereale, mai ales grâu (16,5 milioane tone, prima cultivatoare din Orientul Apropiat si Mijlociu si a treia din Asia, dupa China si India).
Pe litoral se cultiva maslini, citricile, smochinul. Turcia este a patra producatoare mondiala de ulei de masline (181 000 tone, dupa Spania, Italia si Grecia).In sud, in zona portului Adana, se gasesc întinse plantatii de bumbac


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org