Referat - Varful Carpatilor

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
336
Etichete
varful, carpatilor
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Varful Carpatilor

Toate popoarele au cîte un barbat, în care au întrupat idealul virtutilor si însusirilor, ce ar dori sa gaseasca în domnitorul lor: numele si faptele acestor barbati îndumnezeiti ce fac o fala, o proprietate nationala si, din neam în neam, din veac în veac, aureola de slava ce-i înconjura, creste si se sporeste mai mult si ce este mare, frumos, vitejesc se datoreste geniului si bratului lor. Un asemenea barbat a avut si Moldova: Stefan cel Mare.
Nici un domn înaintea sau în urma lui nu a ajuns la cinstea si la pomina sa; nici unul nu si-a pastrat între moldoveni si, pot zice, între români, un nume asa de drag, asa de curat asa de popular ca al lui; înca astazi, aproape de patru veacuri si jumatate dupa moartea sa, Stefan cel Mare este idealul poporului nostru; el întrupeaza patriotismul, vitejia, dreptatea, bunatatea, în sfîrsit, toate însusirile unui mate domn, ale unui geniu scutitor.
Numele sau nu mai putin rasuna astazi, decît în frumoasele timpuri, cînd steagurile sale fîlfîiau falnic din vîrful Carpatilor pîna la tarmurile Dunarii si ale Marii Negre; înca si astazi pe înaltul muntilor si în adîncul vailor, în orse si în sate, în palaturi si în bordeie, pretutindene numele sau se pomeneste cu mîndrie si recunostinta de tot acela ce se zice român. Locuitorul ce nu stie rugaciunea Duminicii îti va spune toate ispravile sale si ce este mai mult, va datori lui tot ce-i pare mai ciudat, mare, vitejesc si chiar neînteles în pamîntul nostru. Orice cetate, orice zid, orice val, orice sant, întreba-l cine le-a facut, el îti va raspunde: Stefan cel Mare. Orice pod, orice fîntîna, orice biserica, orice curte sau palat vehi, el le va datori eroului sau. Orice bunatate, orice asezamînt, a carui ramasita se mai taraganeaza pîna astazi, orice legiuire omeneasca, orice puneri la cale întelepte, Stefan -Voda le-a urzit, îti va zice el, si iar Stefan Voda. În sfîrsit, acest domn pentru moldoveni cuprinde toate faptele istorice, toate


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org