Referat - Viata in societate

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1302
Etichete
viata, societate
Descarcari
343
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Viata in societate

Persoana umana:
,,Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii.”

Desi membrii ai aceleiasi speci – Homo sapiens – oamenii se deosebesc intre ei. Fiecare om este unic, nu sunt 2 oameni identici pe Terra. Fiecare persoana este identica doar cu sine. Cuvantul persoana , in sens general, se refera la individul uman asa cum este el vazut de alte persoane cu care se afla in relatie. Filozofia si morala definesc persoana ca pe un individ uman capabil sa gandeasca rational si sa actioneze in concordanta cu valorile morale. Se face o dinstinctie intre persoana civila si persoana juritica. Azi termenul ,,persoana’’ reprezinta omul ca entitate concreta, intr-un cadru social dat.
Termenul de personalitate, spre deosebire de cel de persoana, evidentiaza trasaturile esentiale ale omului. Orice om are personalitate proprie, diferentiata, distincta. In limbajul curent, personalitatea este sinonima cu o individualitate puternica, o persoana cu calitati si merite deosebite.
Starea civila inregistreaza:
nasterea (locul si data)
sexul
adoptarea unui nume si a unui prenume
legaturile de familie
casatoria
decesul
Actele care probeaza identitatea si starea civila a persoanei sunt:
certificatul de nastere
buletinul de identitate
pasaportul
legitimatia de elev(de serviciu)
permisul de conducere
carnetul de membru al unei organizatii, etc..
Demnitatea este o valoare morala care dainuie. Ea a fost promovata de toate societatile, de la cele antice pana la cele contemporane. Permisele demnitatii umane sunt libertatea si egalitatea sanselor. In concluzie, manifestarea demnitatii umanepresupune mai mult decat egalitatea in fata legii, ea presupune egalitatea sanselor tuturor oamenilor.

Asemanari si diferente intre oameni:

Ab


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org