Referat - Viitorul productiei de miei ingrasati este conditionat de producerea de hibrizi

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
445
Etichete
viitorul, productiei, miei, ingrasati, este, conditionat, producerea, hibrizi
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Viitorul productiei de miei ingrasati este conditionat de producerea de hibrizi

De curând am vizitat expozitia de Zootehnie a Ungariei, organizata în perioada 25-27 aprilie 2003 în localitatea Hodmesõvásárhely.
Fata de editiile anterioare, la care am participat, la sectorul ovine am observat un progres evident realizat prin prezentare unor rase de ovine specializate pentru carne, dar mai ales prin performantele obtinute de o gama larga de hibrizi, produsi între rasele de ovine din Ungaria si aceste rase.
Dintre toate rasele si hibrizi, s-au remarcat prin performante exceptionale atât Rasa Germana de Carne cu Capul Negru cât si hibrizii ei cu rasele de ovine unguresti.
Producerea de hibrizi între anumite rase de ovine este o practica curenta si eficienta mai ales în Anglia, Irlanda, Scotia, dar si în Franta, Germania si Italia.
De regula se accepta ca organismul oilor hibride sintetizeaza hormoni, enzime si biostimulatori cu eficienta mai sporita. Prin urmare ei valorifica mai eficient hrana, se reproduc mai intens si se dezvolta mai bine si sunt mai rezistenti la unele boli.
În România nu este o traditie consolidata de a produce hibrizi, fie din necunoasterea de catre unii crescatori a efectului favorabil al hibridarii, fie din cauza interzicerii exportului de tineret femel, indiferent daca este de rasa pura sau hibrid.
Acceptarea la export si a mielutelor hibride destinate pentru carne, ar conduce la cresterea interesului pentru actiunea de hibridare.
În tara noastra s-au experimentat, în special la I.C.P.C.O.C. Palas Constanta, mai multe variante de încrucisare între rasele de ovine autohtone si rase specializate pentru carne.
Cele mai bune rezultate s-au obtinut din încrucisarea berbecilor de rasa Suffolk cu rasele noastre indigene (Tigaie, Turcana si Merinos) dar aceasta rasa provine din Anglia unde clima este umeda, vegetatia foarte bogata si variatiile de temperatura de la vara la iarna mult mai mici. Aclimatizarea acestei rase s-a dovedit a fi foarte difici


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org